Wat is een VZH examen?

Wanneer je hond op leeftijd komt, kun je er voor kiezen om te beginnen met een ‘herder-opleiding’. De eerste stap hierin is het laten zien dat je hond ‘verkeerszeker’ is. Je legt dan een VZH examen af; het allereerste diploma of certificaat dat je hond kan halen, voordat je verdere carrièrestappen gaat maken. Je hond moet hiervoor 15 maanden oud zijn geweest.

De examendag zelf bestaat uit twee onderdelen. Gehoorzaamheid en handelbaarheid in het moderne stadsverkeer. Het eerste deel, bestaande uit enkele oefeningen, wordt afgenomen op een trainingsveld, en wanneer dit goed gaat mag de hond daarna laten zien hoe hij of zij omspringt met passerende voetgangers, fietsers etc. Na afloop wordt de hond beoordeeld. Indien het VZH is gehaald kan de hond starten aan het vervolg van zijn of haar opleiding.

Benieuwd naar een meer exacte inhoud van het examen-programma? Weten welke examens er volgen na het VZH? Eens proefdraaien? Kom bij ons kijken of neem contact op. Ook via de links op deze pagina kun je meer te weten komen over de Duitse herder en zijn sport.

Graag tot ziens bij DWS ’55!